Skip to main content
09 januari, 2024

Hoe schoon is de lucht in jouw werkomgeving?

Het grootste deel van onze tijd brengen we op het werk door, daarom is schone lucht op de werkplek net zo cruciaal voor onze gezondheid als frisse lucht buiten. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij de kwaliteit van de lucht die we inademen. Je bent als werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van je medewerkers. Als werkgever wil je natuurlijk garanderen dat je werknemers niet alleen comfortabel, maar ook veilig weer aan het werk gaan. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich veiliger voelen als er naast de normale voorzorgsmaatregelen ook aandacht is voor schone lucht.

Hoe veilig is de lucht in jouw werkomgeving?

De lucht op de werkplek is niet hetzelfde als de lucht buiten. Concentraties van chemicaliën, gassen en dampen op de werkplek kunnen veel groter zijn zonder zichtbaar of ruikbaar te zijn. Er is simpelweg te weinig schone lucht en luchtverplaatsing in de kantoren van vandaag, omdat ze te goed geïsoleerd zijn. Voldoende schone lucht op de werkplek is cruciaal omdat het voorkomt dat ziektekiemen, virussen, pollen, huisstofmijten en schimmels groeien en zich verspreiden.  

Een goede luchtkwaliteit op een werkplek bestaat volgens de regelgeving uit minder dan 0,1 volumeprocent CO2 (1.000 ppm). Om een veilige werkomgeving te creëren is het belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid tussen de 30% en 70% te houden.

Wacht niet tot er klachten komen

Concentratieverlies, verminderde arbeidsproductiviteit en lichamelijke problemen zoals hoofdpijn, brandende ogen en uitputting worden allemaal veroorzaakt door hoge CO2-niveaus en lage luchtvochtigheid. Bovendien melden werknemers die zich fysiek niet op hun gemak voelen zich vaker ziek. Dit verlaagt de productie en daarmee uw winstgevendheid. Ook overtreed je mogelijk gezondheids- en veiligheidsvoorschriften. 

Neem het initiatief om ervoor te zorgen dat je werkplek schone lucht heeft voor je medewerkers. Je investeringen zullen merkbare en meetbare resultaten opleveren; Werknemers met een betere gezondheid presteren beter, creëren meer en dragen bij aan de welvaart van je bedrijf.

Ga werken in schone lucht

Hoe pak je dat aan? Welke stappen ga je ondernemen om een veilige werkomgeving te garanderen? Er kunnen aanvullende voorzorgsmaatregelen worden genomen om je personeel en werkomgeving op passende wijze te beschermen tegen de negatieve effecten van stof en fijne deeltjes en een heuse smart workplace te creëren. Zo geeft het meten van de luchtkwaliteit je waardevolle informatie die je kan gebruiken om jepersoneel gerust te stellen en de nodige maatregelen te nemen in ruimtes waar de CO2-niveaus te hoog zijn.

De missende link

Er zijn maar weinig kantoren waar de ramen de hele dag open staan om frisse lucht binnen te laten. De meeste bedrijven vertrouwen op airconditioning. Helaas zorgt dat niet voor goede ventilatie, tenzij het systeem is uitgerust met voldoende filters. Verbeter de luchtkwaliteit in je kantoor door professionele apparatuur te gebruiken of door simpelweg vaker ramen en deuren open te zetten. 

Wij kunnen je helpen om inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit binnen je werkomgeving.  Via sensoren (CO2-waarde, temperatuur en vochtigheid) wordt de luchtkwaliteit gemeten en kan het systeem waarschuwingen geven wanneer de CO2 waardes te hoog zijn. Dit alles is terug te zien en te beoordelen in een overzichtelijk dashboard. Zo realiseer je de meest veilige en productieve werkomgeving. Wil je je medewerkers schone lucht bieden en daarnaast genieten van de andere voordelen, neem dan vandaag nog contact met ons op!