Skip to main content
01 november, 2021

Inspelen op de nieuwe wensen van je medewerkers?

De deur naar het kantoor staat steeds meer op een kier met de afname van beperkingen. Hoe zal het “nieuwe werken” eruitzien nu veel thuiswerkers en bedrijven de waarde van het “thuiskantoor” hebben ingezien? Volgens deskundigen is het onwaarschijnlijk dat thuiswerkers elke dag terugkeren naar de werkplek.  In maart 2020 was de overstap van elke ochtend met de trein naar het werk naar de hele dag aan de keukentafel zitten met een laptop even wennen. Maar volgens een TNO-onderzoek van begin 2021 wil nu ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking met regelmaat thuiswerken.

Moeite met hybride werken

Ondanks de voordelen van thuiswerken, stromen de kantoren weer vol. Op de wegen en treinen begint het steeds meer te lijken op de toestand voordat het coronavirus ons dwong om te werken vanuit geïmproviseerde thuiskantoren op zolder en slaapkamers. Hoewel de meeste bedrijven niet terug willen naar de manier van werken van het pre-coronatijdperk, aarzelen ze over beleid omdat ze moeite hebben met controle verlies. Terwijl de voordelen van thuiswerken worden erkend (zoals kostenbesparingen op onroerend goed), zijn vooral managers van mening dat als ze er niet fysiek zijn, ze de controle verliezen over hun thuiswerkende medewerkers.

Om de controle terug te winnen zijn managers vaker te vinden op de werkvloer en geven ze (on)bewust het signaal af dat van medewerkers hetzelfde verwacht wordt. Bovendien zijn de wensen en eisen van elke medewerker uniek. Waar de één het liefst alleen nog naar kantoor komt om te borrelen, is de andere het liefst elke dag op het kantoor te vinden. Zo vindt zeven op de tien werknemers dat thuiswerken een optie moet zijn, maar wil driekwart wel altijd naar het werk kunnen. Hierdoor voelt de werkgever zich klem tussen de eisen van het individu en de doelstellingen van het team en het bedrijf.

Niet overgaan op hybride werken is een gemiste kans

Veel medewerkers ervaren hybride werken als een prettige ervaring. Werknemers die thuis werken geven aan veel productiever en gefocust te zijn, omdat geluid en beweging op kantoor vaak afleidend is. Bovendien zijn werknemers die hybride werken gelukkiger op het werk, omdat hun tijd beter wordt besteed.

Om hybride werken goed te laten functioneren, is het ook essentieel om de werkomgeving aan te passen aan deze werkstijl. Zo kan er een meer dynamische, hybride werkomgeving worden gecreëerd met het gebruik van flexibele en taakgerichte werkplekken, voorbeeld concentratie taken en overlegruimtes. Er zijn tegenwoordig genoeg slimme oplossingen te vinden die je direct inzicht kunnen geven in beschikbare werkplekken op je kantoor. Met Spaceti bieden we die oplossing; een space managementoplossing die snel en eenvoudig te implementeren is. Hierdoor kunnen medewerkers geleidelijk wennen aan het boeken van een werkplek en speelt dit in op de juiste behoeftes en krijg je inzicht in het gebruik van alle werkplekken,

Inspelen op de nieuwe wensen? Wij helpen je graag om het hybride werken te realiseren. 

Hoe creëer je een smart workplace?

  • Bepaal wat Hybride Werken voor jou of je bedrijf inhoudt. 
  • Maak het gemakkelijker om thuis te werken.
  • Gebruik een boekingsbeheersysteem en laat je werknemers een werkplek of vergaderruimte reserveren.
  • Geef managers een duidelijke taak en de middelen die ze nodig hebben om te slagen.
  • Maak je smart workplace toegankelijk, zodat iedereen er vanaf elke locatie gebruik van kan maken.
  • Creëer een online omgeving die sociale interactie bevordert, met name tussen teams en afdelingen.