Skip to main content

DATA PLATFORM.

Alle informatie over je energieverbruik, installaties en sensoren op één plek.

Inzicht geeft uitzicht

Stel je voor: alle informatie over je energieverbruik, installaties en slimme sensoren — overzichtelijk bij elkaar op één plek. Jouw dashboard is een cloudgebaseerde oplossing die realtime statusupdates en historische data biedt. Hiermee houd je grip op je energie en beheer je al je installaties slim en efficiënt. Het platform helpt je patronen te herkennen, trends te analyseren en waar nodig direct actie te ondernemen. Minder zoeken, meer inzicht — met slimme oplossingen om te besparen en te optimaliseren.

Toepassingen & mogelijkheden

Ontdek wat er allemaal kan met het Ysmart dashboard.

Realtime Monitoring

Volg stroom-, gas- en waterverbruik per minuut

Slimme Energieverdeling

Load balancing voorkomt piekbelasting

Zonnepanelen Integratie

Maximaliseer je eigen energie-opbrengst

Laadbeheer EV’s

Efficiënt opladen zonder overbelasting

Multisite Management

Energiebeheer voor meerdere gebouwen

IoT & Automatisering

Koppel slimme sensoren en systemen

Aan de slag met het Ysmart dashboard?

Ontvang toegang tot het demo dashboard of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Wet- en regelgeving

BREEAM-NL

Slimme energiemonitoring is niet alleen een manier om energie te besparen, maar ook een cruciale eis binnen BREEAM-certificering voor utiliteitsgebouwen. BREEAM-NL stelt strenge eisen aan energiebeheer en monitoring, vooral binnen de categorieën Nieuwbouw & Renovatie, In-Use en Gebied. Ysmart helpt bedrijven om hieraan te voldoen door slimme energiemonitoringssystemen te integreren, die real-time inzicht bieden in verbruik en sturing mogelijk maken.

Energiemonitoring binnen BREEAM-certificering

BREEAM beoordeelt gebouwen op hun duurzaamheidsprestaties en kent punten toe in verschillende categorieën. Energiemonitoring valt binnen de categorie Energie (ENE) en draagt bij aan certificeringsniveaus van Good, Very Good, Excellent en Outstanding. De volgende maatregelen zijn verplicht of leveren credits op binnen BREEAM-NL:

ENE 26 – Submetering per energie-eindgebruiksgroep (BREEAM Nieuwbouw & Renovatie, In-Use)

Om energieprestaties effectief te beheren, vereist BREEAM dat minimaal 90% van het gebouwgebonden energiegebruik wordt toegewezen aan specifieke eindgebruiksgroepen (zoals verlichting, HVAC, serverruimtes). Dit moet via toegankelijke submeters, gekoppeld aan een energiemonitorings- of gebouwbeheersysteem.

ENE 27 – Submetering per gebruiksruimte of zone (BREEAM Nieuwbouw & Renovatie, In-Use)

Voor een gedetailleerd inzicht is het verplicht om energiemonitoring toe te passen per afdeling, verdieping of verhuurbare unit. Dit helpt bij het identificeren van inefficiënties en ondersteunt energieoptimalisatie binnen multi-tenant gebouwen.

ENE 28 – Monitoring en rapportage van energieverbruik (BREEAM Nieuwbouw & Renovatie, In-Use, Gebied)

Het verzamelen, analyseren en rapporteren van energiegegevens is essentieel binnen BREEAM-NL. Dit omvat:

  • Automatische energierapportages die voldoen aan BREEAM-eisen

  • Vergelijking met historische data en energiedoelstellingen

  • Delen van meetgegevens met gebouweigenaren, huurders en andere stakeholders

Hoe Ysmart jouw BREEAM-certificering ondersteunt

Met Ysmart’s slimme energiemonitoring zorg je ervoor dat jouw gebouw voldoet aan de BREEAM-eisen en tegelijkertijd efficiënter functioneert. Onze oplossingen bieden:

  • Volledige integratie met gebouwbeheersystemen (GBS)

  • Real-time inzicht en automatische rapportages

  • Optimalisatie van energieverbruik per installatie, zone of ruimte

  • Ondersteuning bij BREEAM-audits en certificering

Energiebesparingsplicht / Informatieplicht

Voldoe eenvoudig aan de energiemeldplicht

Bedrijven en instellingen met een jaarlijks energieverbruik van 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen en hierover te rapporteren. Dit is vastgelegd in de Energiebesparingsplicht en de daaraan gekoppelde Informatieplicht.

Wij helpen organisaties om hieraan te voldoen met slimme energiemonitoring en rapportagetools. Zo voorkom je boetes, voldoe je aan wetgeving en bespaar je direct op energiekosten.

Wat houdt de Energiebesparingsplicht in?

De Wet Milieubeheer verplicht bedrijven om alle energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Deze verplichting geldt voor een brede groep sectoren, waaronder kantoren, logistiek, industrie en zorginstellingen.

Naast de besparingsplicht geldt de Informatieplicht Energiebesparing. Dit betekent dat je eens in de vier jaar moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. De rapportage moet ingediend worden via het eLoket van de RVO.

Hoe zorg je voor een probleemloze rapportage?

De energiemeldplicht vraagt om gedetailleerde gegevens over energiegebruik en besparingsmaatregelen. Ysmart biedt slimme energiemonitoring en rapportagetools die dit proces volledig automatiseren.

  • Realtime inzicht in energieverbruik per installatie en zone

  • Automatische registratie van energiebesparende maatregelen

  • Klaar-voor-gebruik rapportages conform de RVO-richtlijnen

  • Directe koppeling met gebouwbeheersystemen (GBS) voor data-integratie

Met Ysmart voldoe je moeiteloos aan de wettelijke eisen én bespaar je op energiekosten door slimmer energie te managen.

Voorkom boetes en bespaar energie met Ysmart

Sinds 2023 worden handhavingsacties op de energiemeldplicht steeds strenger. Bedrijven die niet voldoen, riskeren boetes of andere sancties. Door nu te investeren in slimme monitoring en rapportage voorkom je risico’s en blijf je toekomstbestendig.

Wil je weten welkte maatregelen door het RVO verplicht worden gesteld? Klik dan op onderstaande link.

Gebouwautomatisering Controle Systemen (GACS)

De GACS (Gebouw Automatisering en Controle Systemen) regelgeving stelt eisen aan de energieprestatie van gebouwen en verplicht de implementatie van geavanceerde besturings- en monitoringssystemen. Deze regelgeving is in lijn met de Europese EPBD-richtlijn (Energy Performance of Buildings Directive) en heeft als doel om energieverbruik in utiliteitsgebouwen drastisch te verlagen.

Wat houdt de GACS-verplichting in?

Per 2025 moeten alle grote utiliteitsgebouwen (met een nominaal vermogen van verwarmings- en/of koelinstallaties boven 290 kW) voldoen aan de GACS-eisen. Dit betekent:

  • Geavanceerde monitoring en besturing van installaties zoals HVAC, verlichting en energiebeheer
  • Automatische detectie en melding van energie-inefficiënties
  • Continue optimalisatie van energiegebruik op basis van real-time data
  • Naadloze integratie met gebouwbeheersystemen (GBS)

Voor veel organisaties betekent dit een noodzakelijke upgrade van bestaande systemen. Door nu in te zetten op slimme gebouwautomatisering zorg je ervoor dat je op tijd voldoet aan de regelgeving en maximaal profiteert van energiebesparing.

Wil je meer weten over de GACS. Op de site van het RVO staat de checklist. Klik op onderstaande link om de lijst bekijken.