Skip to main content
17 mei, 2024

Wat heb ik nodig om energie te meten?

Stel je voor dat je met de auto op een lange reis gaat naar een onbekende bestemming. Zou je zonder navigatiesysteem vertrekken? Waarschijnlijk niet, want een navigatiesysteem biedt real-time updates over de snelste routes, verkeersopstoppingen en alternatieve wegen. Dit helpt je efficiënt en zonder veel tijdverlies je doel te bereiken. Een energie monitoringsysteem (EMS) werkt net zo voor je bedrijf. Het geeft je de nodige informatie en tools om de ‘reis’ naar energie-efficiëntie zo soepel en kosteneffectief mogelijk te maken. 

Wat heb je nodig voor een energie monitoringsysteem? 

Net zoals je voor je auto navigatieapparatuur nodig hebt, heb je voor een EMS verschillende componenten nodig: 

  • Slimme meters: Deze kWh meters functioneren als de sensoren en GPS van je auto, door continu gegevens te verzamelen over je energieverbruik. 
  • Datacollector: Dit apparaat fungeert als de processor die de verzamelde data interpreteert en doorstuurt, net zoals je navigatiesysteem verkeersinformatie verwerkt om de beste route voor te stellen. 
  • Platform voor energiebeheer: Dit is het display van je navigatiesysteem, waarop je niet alleen je huidige locatie ziet, maar ook routes en aanbevelingen krijgt voor het optimaliseren van je energiegebruik. 
  • Slimme gateway: Vergelijkbaar met de satellieten die signalen naar je navigatiesysteem sturen, verbindt deze infrastructuur alle EMS-componenten zodat ze samen kunnen werken. 
  • Training en support: Net zoals je zou moeten leren hoe je een geavanceerd navigatiesysteem gebruikt, is het belangrijk dat jij en je team weten hoe je het EMS moet interpreteren. 

Kan een EMS geïnstalleerd worden in zowel bestaande als nieuwe installaties? 

Absoluut! Net zoals de meeste moderne auto’s zijn uitgerust met ingebouwde navigatiesystemen, maar je ook een extern systeem kunt installeren in oudere modellen, kan een EMS geïntegreerd worden in zowel nieuwe als bestaande installaties. Dit betekent dat ongeacht de leeftijd van je infrastructuur, je kunt profiteren van de voordelen van energie monitoring. 

Samenvatting 

Een energie monitoringsysteem is een essentiële ‘navigatietool’ die niet alleen helpt om energiekosten te verlagen, maar ook ondersteunt in het efficiënt navigeren door de complexiteit van energie vraagstukken en -regelgeving. Het geeft je de controle en informatie die je nodig hebt om slimme beslissingen te nemen die je bedrijf vooruithelpen. Zie het als een zelfrijdende auto, die je veilig en efficiënt naar de plaats van bestemming brengt.